Eğer bir e-ticaret mağazasına sahipseniz her geçen gün, maalesef kazancınızdan kaybediyorsunuz. Eğer yakın zamanda bir e-ticaret mağazası açacaksanız ve bu bilgilere sahip değilseniz maalesef siz de kaybedeceksiniz. Daha tanışmadık bile, ama e-ticaret yaptığınız her gün e-sitenizdeki potansiyel müşteri ve siparişleri kaybettiğinizi, araştırma verilerine dayanarak biliyorum.
Baymard Enstitüsü'ne göre, e-ticaret sitelerindeki alışveriş sepetlerinin %69,57’si, ödeme işlemi gerçekleştirilmeden terk ediliyor. Bunu bir düşünün. Her 100 potansiyel müşteriden 70’i, oluşturmuş olduğu alışveriş sepetini satın almadan e-ticaret sitenizi terkediyor. Bu terkedilen sepetleri satışa dönüştürürseniz geliriniz ne kadar artar?
Şöyle örneklendireyim. E-Ticaret Mağazanızdan diyelim ki, ayda15.000 tl kazanıyorsunuz ve terk edilen sepetlerin yalnızca %25'ini satışa dönüştürebilirseniz, her yıl fazladan 45.000 tl kazanırsınız.
İnsanlar alışveriş sepetini ödemeden, E-ticaret sitenizi neden terkeder?
1-Extra ödemeler
Maliyet, günümüz kullanıcılarının en çok önem verdiği unsurlardan biridir. Ödeme sırasında karşılaşılan herhangi bir ekstra maliyet, kullanıcıların alışveriş sepetini terk etmesinde önde gelen bir nedendir.
Kullanıcıların sepete ürünleri ekledikten ve ödeme ekranına geldikten sonra karşılaştıkları kargo, vergi, paketleme ücreti gibi sürpriz ücretler, potansiyel müşterilerin %49’unun alışverişi tamamlamadan sitenizi terketmesine sebep oluyor.
2- Üyelik/hesap oluşturmak
E-ticaret sitenize ilk kez gelen müşteriler, hızlı ve sorunsuz bir ödeme süreci sonrasında alışverişini tamamlamak isteyebilir. Siz bu tür müşterilerden bir hesap oluşturmalarını istediğinizde, zaman kaybetmek istemediği için, sepetindeki ürünlerin ödemesini gerçekleştirmeden E-ticaret sitenizi terkedebilir. Kullanıcıların doğum günü bilgisi, telefon numarası gibi bilgiler bir E-ticaret alışverişi için elzem değildir. Evet bu bilgiler müşterilerinizi tanımanıza ve pazarlama stratejinizi oluşturmanıza yardımcı olabilir ancak sepetten vazgeçmelerin %24’ü e-ticaret sitelerinin hesap oluşturma zorunluluğundan kaynaklanmaktadır.
Kullanıcılarınızın üyelik oluşturmasından komple vazgeçmek yerine misafir olarak alışveriş, üye olmadan devam et seçeneklerini koyarsanız, potansiyel müşteri kaybınızın önüne geçebilirsiniz.
E-ticaret sitesini oluştururken Comer altyapısını kullananlar, tek tıkla, zahmetsizce e-ticaret sitelerine “misafir olarak alışveriş yap, üye olmadan devam et” özelliklerini ekleyebilirler.
3- Yine sepetin terkedilmesine sebep olan en önemli unsurlardan birine değineceğim. Güvenlik. E-ticaret sitenizin güvenli olması en önemli unsurlardan biridir. Sitenizin güven arzeden özelliklerini simgeleyen sembol ve simgeleri e-ticaret sitenizde gereken yerde gösterin. Yanı sıra sitenizin ssl sertifikasına sahip olmasına dikkat edin. SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Kısacası: SSL, internet bağlantılarının güvenli olmasını sağlar ve kişilerin iki sistem arasında aktarılan bilgileri okumasını ya da değiştirmesini engeller.
E-ticaret siteniz için kullandığınız altyapının size Ssl sertifikası kurulum hizmetini sağladığına emin olun. Comer e-ticaret altyapısı en düşük paketten, en yüksek pakete kadar SSL sertifikasını tüm kullancılarına sunuyor. SSL sertifikası olmayan bir E-ticaret sitesi güven arzetmeyeceği için tercih edilmeyecektir.
Bu saydığım unsurlara dikkat ederek E-Ticaret sitenizdeki potansiyel müşterilerinizin sepetlerini terk etmesini engelleyebilir, e-ticaret sitenizdeki kazanç oranınızı arttırabilirsiniz.
Bütün süreci sağlıklı yürütmenize rağmen sepette bırakılan ürünler mi var? Elbette olacaktır. Bu kullanıcılar için de şöyle bir yol izleyebilirsiniz. Comer altyapısı sayesinde kullanıcıların hangisinin, hangi ürünleri sepette bıraktığını görüp, onlara çok kolay bir şekilde mail ve sms yoluyla sepetlerinde ürünler olduğunu ve henüz alışverişlerini tamamlamadıklarını hatırlatabilir ve isterseniz onlara özel indirim, hediye kuponu gibi teşvik edici kampanyalarla, alışverişi tamamlamaya yönlendirebilirsiniz.
Yazan: Comer